انواع ساختمان

ساختمان

ساختمان یا بنا ، سازه ای است که برای سکونت و به عنوان سرپناه یا برای کار ساخته می شود که محیط را به دو بخش بیرون و درون تقسیم می کند.ساختمان هایی که از نظر بلندا از اندازه مشخصی بلندتر باشند ساختمان بلند مرتبه گفته می شود.

در ایران ساختمان بلند مرتبه طبق مصوبه سال 1377 شورای عالی شهرسازی و معماری به ساختمان های بالاتر از شش طبقه گفته می شود.ساختمان های بسیار بلند نیز اصطلاحا آسمان خراش یا برج نامیده می شود و به ساختمان های بزرگ و با ارزش قدیمی ، بیشتر عمارت گفته می شود.

انواع ساختمان از لحاظ مصالح مصرفی در سازه آنها به چند دسته تقسیم می شوند:

  • ساختمان فلزی
  • ساختمان بتنی
  • ساختمان مصالح بنایی
  • ساختمان خشت و گلی
  • ساختمان چوبی
  • ساختمان صنعتی
  • ساختمان پیش ساخته
  • شیشه ساختمان

ساختمان فلزی:

ساختمان های فلزی ساختمان هایی هستند که در اسکلت آنها از پروفیل های فولادی مثل ناودانی – ورق- نبشی- میلگرد و… استفاده می شود و به کمک جوش و پیچ به هم وصل می شوند. در این ساختمان ها برای زلزله از انواع بادبند و یا اتصالات صلب و یا دیوار برشی فولادی استفاده می گردد.

ساختمان  بتنی :

ضریب انبساط طولی بتن و آرماتور تقریبا با هم برابر است به همین دلیل ترکیب آنها با هم سازه محکمی را به وجود می آورد.

دانه های سنگی + سیمان + آب + موادافزودنی = بتن

بتن + آرماتور= بتن آرمه

ساختمان  بنایی :

ساختمان های بنایی به مجموعه ای از ساختمان هایی گفته می شود که با مصالح بنایی مثل سنگ ، آجر ، چوب و … ساخته می شود و یک اسکلت منسجم ندارند.در اینگونه از ساختمان ها برای مقابله در برابر زلزله از کلاف بتنی استفاده می شود.

ساختمان های بنایی انواع مختلفی دارند.

1-ساختمان بنایی غیر مسلح:

از قدیمی ترین ساختمان ها ، ساختمان بنایی هستند که در آنها اجزای مقاوم سازی ساختمان در مقابل بارهای جانبی قرار نگرفته است . ساختمان بنایی غیرمسلح از مصالح بنایی مثل آجر – سنگ – خشت و چوب ساخته می شوند.

2-ساختمان بنایی کلاف دار:

ساختمان هایی هستند که بارهای عمودی و افقی برای حفظ ساختمان در مقابل بارهای جانبی استفاده می شود

3-ساختمانهای بنایی مسلح:

در ساختمان های بنایی مسلح برای مقاومت در مقابل کشش و ترک خوردگی علاوه بر کلاف های عمودی و افقی ، از میلگردهای طولی و میلگردهای عرضی استفاده می شود.بیشترین بخش این ساختمان ها مانند ساختمان بنایی کلاف دار بوده و مسلح کردن دیوارها به آن اضافه می شود.

ساختمان های خشت و گلی:

ساختمان های خشت و گلی به دلیل ارزانی مصالح بیشتر در روستاها ساخته می شوند و دیوار آنها از خشت و گل ساخته می شود. در مناطق سردسیری برای حفظ حرارت در مناطق گرمسیری برای جلوگیری از ورود حرارت دیوارها ضخیم ساخته می شوند. به لحاظ مقاوم بودن در برابر زلزله و سنگینی ساختمان برای زلزله هایی به بزرگی 5 ریشتر به بالا آسیب پذیر هستند.

ساختمان چوبی:

همانطور که از اسمشان پیداست اسکلت اصلی آن چوب است . معمولا سقف آنها شیب دار می باشد.در حاشیه جنگلها که چوب فراوان است مثل شمال ایران ساخته می شوند.سقف و دیوار این ساختمان ها در مقابل زلزله مقاوم است ولی در مقابل طوفانها آسیب پذیرند.

ساختمان صنعتی :

این ساختمان ها معمولا برای کارخانجات تولیدی و صنعتی ، تعمیرگاهها، فضاهای ورزشی و… استفاده می شوند. اسکلت آنها معمولا از قابهای سوله یا خرپاها است و برای پوشش سقف از لاپه به صورت ناودانی ، ورق گالوانیزه و ایرانیت استفاده می شوند.

ساختمان های پیش ساخته :

برای اجرای سریع و در ساختمان های هم شکل از ساختمان های پیش ساخته استفاده می شود. اسکلت اصلی این گونه ساختمان ها معمولا فولادی ، بتنی یا پانلهای پیش ساخته می باشد. سقف و دیوار آنها در جای دیگر ساخته می شود و در محل خود مونتاژ می گردد. مشکل اصلی این ساختمان ها این است که در مقابل زلزله مقاوم نیستند.

در صورتیکه در صنعت ساختمان در زمینه شیشه و در و پنجره فعالیت دارید ، برای راه اندازی کارگاه و تهیه ماشین آلات با کارشناسان ما تماس بگیرید.

ساختمان

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × two =

To top